GULD – glødende og vidunderligt

Ro Copenhagens smykker fremstilles udelukkende af 18 karat guld. Det giver de flotteste farver til smykkerne, det passer til alle ædelsten, og så er der bare så meget ved guld, som gør smykkedesign endnu smukkere end de allerede er.

 

Guld har altid fascineret os, fordi ædelmetallets skønhed og alsidighed er uovertruffen. Siden de første guldklumper blev samlet op, har guld haft et næsten usandsynligt stærkt greb om vores fantasi. Gulds relative sjældenhed, fortryllende farve og symbolværdi gør, at guldets historie både er blevet verdens og menneskehedens historie. Først til pynt, siden til mønt, uundværligt til industrien (for eksempel telefoners SIM-kort), men vigtigst af alt: Til brug for smykker.

 

Guld anvendes yderst sjældent 100 procent rent i smykker, fordi det er for blødt. Hvis man lavede en ring af 100 procent rent guld, ville den blive bøjet ud af form første gang, man skulle løfte en indkøbspose med den på. Derfor laves guldsmykker maksimalt med 75 procent indhold af guld – blandingen hedder 18 karat guld.

 

Legeringer – guld blandet med minimum et andet metal – er meget nyttige, for takket være tilsætning af andre metaller kan gulds egenskaber, for eksempel hårdhed, forbedres, og guldets farve ændres. Hvert metal – for eksempel kobber, sølv, platin og/eller palladium – i en legering bibringer nemlig sine egenskaber til blandingen.

 

Karat stavet med K er en enhed til angivelse af gulds lødighed – det vil sige renhed, også kaldet finholdighed. Det ’maksimale’ antal karat for guld er 24 karat. Med 24 karat guld er der tale om rent, også kaldet purt, guld. Siden år 1893 har man til guld anvendt en decimalskala, hvor 24 karat svarer til tusind, og hvor 18 karat svarer til 750 ‰. Lødigheden angives i promiller (symbolet ‰). Stempler angiver guldindholdet i tusindedele. 18 karat stemples ’750’.

 

Takket være forskellige legeringer kan guld antage forskellige farver, for eksempel rødt og hvidt, for nu at nævne de to mest kendte ud over guldets egen gule farve. Når Ro Copenhagens guldsmykker er gule, består de af 750 ‰ guld, 125 ‰ kobber og 125 ‰ sølv. Smykket stempler ”750”, fordi det indeholder 750 ‰ guld. 18 karat rødguld består af 750 ‰ guld og 250 ‰ kobber. 18 karat hvidguld består af 750 ‰ guld og 250 ‰ palladium, men i stedet for palladium kan man også vælge at anvende sølv eller platin.

 

Guld – et ædelmetal

Det, at guld ikke mærkes af tidens tand, har imponeret mennesker i årtusinder. Af samme grund blev guld forbundet med udødelighed. Sølv er 20 gange mere udbredt end guld; kobber er 9.000 gange mere udbredt end guld. Der findes ca. 0,003-0,005 gram guld per 1 ton bjergart i jordskorpen. Samlede man alt det guld, som mennesker har fundet siden tidernes morgen, ville det ’blot’ være ca. 165.000 ton

 

At guld er et ædelmetal betyder, at det ikke reagerer med andre grundstoffer under normale betingelser. Det modstår de fleste kemikaliers angreb under de fleste forhold, og da guld hverken anløber i luft eller vand, forbliver det glansfuldt i årevis. Det er også derfor guldsmykker holder længere og ser bedre ud længere end sølvsmykker.