Mie Moltke

Mie Moltke stoppede sin karriere som elitedanser, da den var på sit højeste. Det var først, da hun lærte at slippe kontrollen, at hun fandt den livgivende glæde i dansen, der dagligt giver hende en indre ro.

Mie Moltke er indehaver af dansestudiet Soulhouse og professionel danser i ’Vild med dans’. Hun har udgivet bogen ’Bevæg Dit Liv’ og holder adskillige foredrag, workshops og retreats for kvinder. Hendes næste store event er TOGETHER NOW og finder sted ved Women´s Festival på Folketeatret til juni 2021.

Dansen har været en stor del af dig det meste af dit liv. På et tidspunkt kvittede du den helt – hvorfor?

- Det, der udgjorde størstedelen af min tid som elitedanser var konkurrence, kontrol og perfektionisme – det var ren selvudslettelse. Jeg havde kørt mig så hårdt, at jeg fuldstændig havde mistet fornemmelsen for, hvorfor jeg overhovedet dansede. Det hele handlede om at være så perfekt som muligt, og det gik ud over, hvordan jeg behandlede mig selv og min egen krop. Til sidst var dansen kun noget, jeg forbandt med smerte, derfor valgte jeg faktisk at stoppe, da min karriere var på sit højeste.

”Dans er måden, jeg trækker vejret på”

Hvad skulle der til for, at du kunne genfinde glæden ved dansen?

- Efter halvandet år kontaktede folkene bag ’Vild med dans’ mig. Godt nok var jeg stoppet med at danse, men jeg savnede den samme glæde ved dans, som jeg havde som barn. Så jeg endte med at sige ’ja’ og lavede en aftale med mig selv om kun at deltage i en enkelt sæson – det er nu 15 sæsoner siden.


Kan du nævne en specifik episode eller et menneske, der har gjort en stor forskel for dig?

- Master Fatman, som jeg dansede med i anden sæson af ’Vild med dans’, gjorde virkelig en stor forskel for mig. Han viste mig en anden måde at være i verden på. Han har lært mig, at det er okay at nyde livet.


Modsat tidligere kan du så i dag bruge dansen på et terapeutisk og beroligende plan fremfor en selvudslettende kontrol?

- I dag bruger jeg 100 procent dansen som en terapi. Da jeg efter nogle år erkendte, at dans er måden, jeg trækker vejret på, kunne jeg endelig slippe kontrollen. Derefter blev dansen noget helt andet for mig, og jeg blev i højere og højere grad nysgerrig på, hvordan krop og psyke hænger uløseligt sammen.

Hvad betyder det for dig at kunne give slip på kontrollen og bevare en indre ro via ydre bevægelser?

- Det har været en kæmpe opdagelse at finde ud af, at al form for kontrol lukker af for følelser. Så det her med at turde give slip på kontrollen via bevægelse og mærke mig selv, har givet mig en enorm ro. Det kan godt virke overvældende at mærke sine egne følelser, men roen ligger i at finde ud af, at dét at føle ikke er farligt.


I dag afvikler du workshops, retreats, forløb og foredrag – hvorfor er det vigtigt for dig at hjælpe andre på vej med at dæmme op for indre uro?

- Det giver en helt ny dimension, at jeg kan give mine egne erfaringer videre, og jeg kan spejle mig i andre kvinder. Al form for konkurrence forsvinder fuldstændig – i min undervisning er der tale om fællesskab og samhørighed.